Sveriges största medaljhopp


Dags att rangordna...


...våra OS hopp. Är bara lite drygt en vecka kvar så hög tid att förhöja stämningen med en lista över de största medaljhoppen. Tyck gärna till.

1. Damer - Stafett Denna går knappast att missa. Norge storfavoriter så där är rimligen inget att göra även om det är kul att spekulera om detta. Utmanare är USA och Finland. USA med en solid och stark duo i Bjornsen och Diggins och nu verkar även Randell komma i form. Finland likartat USA med Pärmakoski och Niskanen, stora frågan där är hur laget ska formeras för bästa möjliga medaljchans. Med Kalla i Sveriges lag så spelar det knappast någon roll vad motståndarna gör, utan Kalla kan det bli lite knivigare trots ett jämnt och bra lag.

2. Damer - Teamsprint Räknar att Charlotte och Stina tar hand om detta. Lite mer ovisst än den vanliga stafetten med brutna stavar momentet och så vidare. Blir det Ingemarsdotter istället för Kalla så åker denna medaljchans ner ett par snäpp. 

3. Charlotte Kalla - Skiathlon Ja, jag vet. Hur tänker han nu är det många som undrar. Kom ihåg att det är medljchanser som avhandlas, hennes största guldchans kommer strax. Tänker mig ett scenario med mer eller mindre full fart med Björgen, Kalla och någon till som dragvilliga lok, speciellt in på skejten lär det vara på allvar så att säg. Detta medför att en och annan kommer ramla av tåget allt eftersom (Stadlober, Haga/Jacobsen, Östberg t ex). Så max ett par, tre, fyra stycken gör upp om det och där ska Kalla vara med. Hon kan även göra en Ruka/Lillehammer i repris där hon knäckte Björgen och Weng regelrätt med en stark vägvinnande fartökning ute på sista varvet. 

4. Charlotte Kalla - 10km Redan nu kom hennes största guldchans. Kan i bästa fall göra en Östersund/Falun kross om nu formtoppningen kommit perfekt. Varför värderas nu denna efter skiathlonen? Ja, motiveringen ser ni i föregående punkt plus att det är fler om det (tänk Davos innan jul). 

5. Stina Nilsson - Sprint Stina först på femte plats. Ajdå. Huvudfavorit i sprinten efter att ha fått ett mentalt överläge på Falla. Jämnt om dessa platser, motivering är ovissheten i sprint. Med närminnet så kom vi ihåg hur det gick i Lahtis. Huga!

6. Calle Halvarsson - Sprint Allt eller inget-Calle. Är därför som Calle hamnar så pass långt upp på listan. En oerhörd högstanivå, kan utmana på allvar och nu är även Ustjugov borta så...medaljen är upp till dig Calle.

7. Charlotte Kalla - 30km Håller det ända hit för Kalla? Mästerskapet är långt så kan vara svårt att hålla formen intakt. Har dock innan säsong utlovat Charlotte till OS-drottningen och då krävs det medalj här. Heja Kalla!

8. Herrar - Teamsprint Börjar bli halvchanser nu. Räknar med Hellner-Halvarsson här. Krävs toppform på bägge två. Tror mest på denna formation, det finns alternativ med Oskar Svensson framförallt. 

9. Herrar - Stafett Blir svårt att upprepa succén från Socchi. Hellner med upp och ner form denna säsong och Burman som inte upprepat den fina föregående vinter samt inga givna fjärdealternativ. Håller just nu min joker Oskar Svensson som given på första sträckan, därefter tar Richardsson vid och växlar över till Hellner innan Calle får vara ankarman än en gång. Utmanare, Norge, Ryssland(OAR), Finland, Schweiz och Frankrike, Italien är nog för veka och detsamma gäller Tyskland.

10. Stina Nilsson - Skiathlon Om hon nu ställer upp. Hög högstanivå helt klart. Hon lär dock inte vara med i mitt scenario jag målade upp i medaljchans 3. Stina, du får gärna överraska.

11. Marcus Hellner - 15km Lite upp och ner med formbeskeden denna vinter. Här Marcus bästa chans. Ska han få revansch för den snöpliga fjärdeplatsen får åtta år sedan? Utmanare, Cologna, Harvey, Krueger, Holund, Sundby, Heikkinen bland andra.

12. Calle Halvarsson - Skiathlon Calles nästbästa chans. Tror det kan passa Calle ganska bra med den norska uppställningen som nyss offentliggjordes. Dragvilliga lok i Holund och Krueger. Lär bli en dramatisk avslutning och där gäller det att vara på tårna Calle. Ser det som att Calle har i sammanhanget mer än hyfsad distansspurt.

13. Ida Ingemarsdotter - Sprint I skymundan av Stina så är hon nästbästa chans i detta lopp. Rutinerad som attans.

14. Calle Halvarsson - 15km Är nere på mer topp-6 chanser nu. Förväntat ett stabilt lopp utan att glänsa.

15. Marcus Hellner - Skiathlon Har ett OS silver att försvara. Ja, blir loppet att komma igång inför de mer viktiga uppgifterna 15km och stafetterna.

16. Daniel Richardsson - 50km Är inte med bland medaljfavoriterna. Finnes väldigt stort utrymme för en outsiderroll. Detta passar Daniel mycket bra, en femmil i klassisk stil där många är trötta efter ett långt mästerskap. Samma läge för Iivo Niskanen, detta lopp har han längtat efter, Tar Sundby något guld i OS? Även Tönseth och Poltoranin är starka utmanare.

17. Oskar Svensson - Sprint Min joker. En semiplats är godkänt fast väl där kan allt hända. Sprint är sprint.

18. Hanna Falk - Sprint Tog en efterlängtad seger i Dresden. Hur långt räcker det här Hanna? Har en känsla av att hon hittar årets bästa form på OS. En möjlig finalplats om allt går hennes väg.

19. Teodor Peterson - Sprint Väl i elfte timmen hittades pallplatsen igen i Planica. Medaljer från 2014 har han, blir det en refill i medaljtörstartarmen månne.

20. Ebba Andersson - 30km Tanken var att det skulle vara 20 medaljhopp och så blev det. Nu har de sista varit mer topp 6 förhoppningar i och för sig. Ebbas största chans placeringsmässigt, den klassiska åkningen har förbättrats markant, det som talar emot är masstartsformatet, men här är ändå tre mil att mala på så det ska inte spela någon roll. Är av den uppfattningen av att Ebba bör köra den andra sträckan på stafetten. Plusskejtpoäng på Kalla och dito tvärtom för Ebba fäller avgörandet i den frågan. Anna Haag är en utmanare där, men ligger i nuläget efter Ebba i rankingen så där får Anna Haag bevisa sin plats på de inledande OS distanserna. Den andre Anna, Dyvik kan även hon komma på tal fast mera långsökt. Ida är given på första sträckan. Just nu.

Bubblare:

Anna Dyvik - Sprint

Ebba Andersson - 10km

Anna Haag - 30km

Anna Haag - Skiathlon

 

Glöm inte OS-tävlingen. :)

/peter

 

 

Kontakta oss

Peter Gunnarsson

Administratör

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst. Logga in nedan.