Svenska medaljchanser i Seefeld


Bara en vecka ungefär...


...kvar till det smäller till i de österrikiska alperna.

Dags då att rangordna de svenska medaljchanserna. Gör som inför OS att jag ej tar hänsyn till guldchans utan ser strikt efter chansen till någon valör av medalj.

1. Damlaget stafett

Går denna att missa? Frågetecken på Stina som vi vet. Är dock ett väldigt brett lag vi har ändå. Ebba och Charlotte givna. Om Stina ej är med så talar mycket för en Jonna, Maja eller Ida på sista sträckan, det var en helgardering som hette duga det. Favoriten är Jonna om hon är i fin form. Startsträckan ser Frida Karlsson som ett hett namn där även Settlin kan gå in om det kniper. Finns lite kombinationer att tillgå. Ebba på andra och Charlotte på tredje ses givna i alla fall. Hoten om medalj är givet Norge. Ryssland med ett fantastiskt lag förrutom fjärdefiolen som får spela en stor roll för framgång. Där utöver så utanför medaljkandidaterna har vi ihåliga Finland och även ganska ihåliga USA. Framförallt amerikanskorna ses som osannolika medaljörer trots att Diggins skulle kunna avgöra på sista fast ser inte att det ska hända med trion som kompletterar.

2. Ebba Andersson 10km klassiskt

Har större guldchans på skiathlonen fast där är det mera chansartat så detta lopp känns säkrare. Vilken nivå Ebba har varit på i vinter. Radar upp pallplatser på löpande band. Har stärkt sina aktier att bli dyrare i skigames till nästa säsong där många har glatts åt den relativa billiga peng hon kostade i år.

3. Damlaget teamsprint

Här var Stina given för ett halvår sedan. Blir en kamp mot klockan att komma in hel i mästerskapet. Sannolikt så prioriteras denna diciplin bort av Stina oavsett på grund av hennes nuvarande skada. Men vad gör det när vi har Maja Dahlqvist och Jonna Sundling att tillgå. Heta säsonger bägge två för dessa födda-94-tjejer. Utmanare om medaljer, Norge med Falla och en stark distansåkare t ex Ingvild. Urstarka ryskor Nepryaeva och Belorouka. Där utöver ska inga på allvar hota, det största hotet är tilltrasslade skidor och oväntade fall vilket vi såg i Lahtis den gångna helgen. Teamsprinten går i klassiskt liksom tävlingen i Lahtis. Vad som verkligen fastnade på näthinnan var Majas enorma upplopp, ståpäls är en underdrift och då är jag ändå inte största fan;et av teamsprint.

4. Ebba Andersson Skiathlonen

En mer oviss gren än intervallen, därav sämre ranking.Vad kan väntas i loppet? Johaug fullt ös från start är sannolikt. Vem kan hänga på det? Ja, i det klassiska så bör Ebba, Charlotte, Pärmakoski, ryskor kunna klara det till skidbytet fast därefter så bör det ge utslag. Ebba är säkerligen den siste som ger sig och blir det upploppsstrid så tar Ebba det. Outsiders, Pärmakoski, Kalla, Nepryaeva, Östberg.

5. Charlotte Kalla 30km skejt masstart

Skulle gärna vilja ha Charlotte högre upp på listan fast har sett ej förtroendeingivande ut på sistone. Och andra sidan vet vi hur Kalla agerar i spåren under januarimånad med fullt fokus på mästerskap. Tippar denna distans som den bästa chansen med tanke på att Kalla sällan håller i ett helt mästerskap och denna gång kommer igång sent. Utmanare, Johaug, Ebba, Weng, Haga, Nepryaeva, Pärmakoski för att nämna de största, finns dock utrymme för skrällar likt Stina på OS. Är hemmahoppet Stadlober med så hoppas vi att hon har koll på bansträckningen. :)

6. Maja Dahlqvist Sprint Skejt

Vilken säsong för Maja. Även hon har radat upp pallplatser på löpande band. Hennes grundkapacitet har höjts rejält och hon har en stor fördel av banprofilen i Seefeld.

7. Jonna Sundling Sprint Skejt

Här skulle jag egentligen vilja ha en delad placering med Maja fast måste välja och avgörandet föll till Jonnas nackdel att det ibland svajar upp och ner med form och oväntade sjukdomar. Annars ett hett medaljtips där banan även lär passa Sundling bra.

8. Charlotte Kalla 10km klassiskt

Motivering. Mästerskapsdrottningen med sin rutin och jäklar anamma visar var skåpet skall stå. Orosmoment, hur funkar det rent tekniskt med den klassiska tekniken? Förhoppningsvis så är det lugnt och inte mer än att det ser något krampaktigt ut när hon inte är i full form. Bronsfavorit tycker jag man kan säg ändå hon är. Knappt före Pärmakoski, Östberg, Jacobsen och därefter Belorouka.

9. Herrlaget teamsprint

Detta är enbart under förutsättning att det blir Calle och Viktor Thorn. Är sagt på förhand att de två kommer satsa på denna gren fullt ut trots en skiathlon dagen innan. Storfavoriter Ryssland och Norge med två mycket starka och toppade lag. Utmanare Finland (Niskanen och Hakola) och Italien (de Fabiani och Pellegrino). Frankrike missgynnas av den klassiska tekniken och övriga länder göre sig icke besvär.

10. Stina Nilsson Sprint Skejt

Svårplacerad. I normala fall så hade hon varit trea någonting fast hennes skada gör det ovisst. Är i alla fall med i truppen vilket indikerar på att hoppet lever i allra högsta grad. Står hon på startlinjen så är det en mycket stor medaljchans utan tvivel. Utmanare förutom Maja och Jonna, Caldwell, Falla, Diggins, van der Graaf och ev Skistad. Är ingen mördande konkurrens i eliten vilket talar mycket för svensk framgång.

11. Ebba Andersson 30km skejt masstart

Sista grenen på VM. Ebbas sämsta chans? På pappret så ska det egentligen vara hennes bästa kanske med hennes fantastiska uthållighet. Varit som sagts väldigt stabil i vinter dock att hålla hög nivå mästerskapet igenom är svårt så därav denna gradering internt för Ebba.

12. Herrlaget stafett

Ihåligt lag. Daniel Richardsson börjar visa lite vad som kan benämnas form i alla fall på sistone. Troligt lag, Thorn-Richardsson-Burman-Calle eller Richardsson-Calle-Burman-Thorn. Eventuellt kan Oskar Svensson gå in på en startsträcka. Ryssland och Norge storfavoriter här med. Enorm bredd i dessa två lag. Bronskamp mot i första hand Finland och Frankrike.

13. Charlotte Kalla Skiathlonen

Mästerskapets första medaljfördelning skall göras. En kamp mot klockan för en gnistrande form för henne. Hon har verkligen ett superfacit i diciplinen i mästerskap.

14. Calle Halfvarsson 15km klassiskt

I sina bästa stunder en fantastisk löpare. Har inte alls fått till det i tidigare mästerskap så en medalj hade varit befriande inte minst för det hårt kritiserade (med all rätt, kan tilläggas) herrlaget. Utmanare, alla ryssar och norrmän + Iivo Niskanen. Liten varning för Cologna som jag förvisso tror har bättre chanser på skiathlonen.

15. Frida Karlsson 10km klassiskt

Klart att Fantastiska Frida skall vara med på listan. Medaljen är långt bort i och med att toppen är så ruskigt bra. Har visat en omänsklig kapacitet sett till sin ringa ålder. Knappert tävlande pga av luftrörsproblem efter JVM så osäker status kanske. Ska tävla i helgens genrep i Cogne så där får vi ett svar på frågan var hon ligger någonstans. Spännande och helgens höjdpunkt.

Nöjer mig där. Hade 20 på listan till OS i fjol så det har mattats något. Ett par bubblare ska dock tilläggas nedan.

Hanna Falk Sprint Skejt

Calle Halfvarsson Skiathlonen

Calle Halfvarsson Sprint Skejt

 

Denna ranking håller ni givetvis med om. :)

 

/peter

Kontakta oss

Peter Gunnarsson

Administratör

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst. Logga in nedan.