Skidminnen


Kör en liten...


...lista för att rangordna mina egna personliga favoriter som mestadels har upplevts i TV-soffan. Extremt svårt är det speciellt utanför topp-3 och jag ser nu att det finns mängder med minnen som inte platsar topp-10 fast de egentligen borde det.

Plats 10 Holmenkollen 2001 50km klassiskt - Per Elofsson

Per som var en stor favorit hos mig under denna tid. Han imponerade gång efter annan i en mängd lopp och loppet som etsat sig fast mest av alla var detta femmilslopp (intervallstart såklart), till på köpet även i klassisk stil. Per slog an taktpinnen direkt i loppet och hade ca en minuts ledning efter en mil på ett ungefär. Segern var aldrig ohotad även om mycket kan hända på en femmil. Ett riktigt fint minne.

Plats 9 VM 78 i Lahtis 50km - Sven-Åke Lundbäck

Hoppsan, detta är ju 100 år sedan och ger en hint om hur himla gammal jag hunnit bli. Ja, måste få med mitt första skidminne. Här kan sägas att det finns mängder av minnen av Stenis fast de minnena flyter ihop lite ändå. VM 78 i Lahtis togs det även ett klassiskt stafettguld efter det klassiska Magnusson-rycket i backen som fyndigt nog benämndes som Magnussonbacken kommande år. Gjordes den det i Finland oxå undrar man? Hur som helst, nämnda stafett finns det inget minne av däremot kom man väl ihåg Sven-Åkes fina seger i femmilen. Här föddes det stora intresset för längdskidor och det raffinerande med en femmilsintervall var kärnan i det hela bland annat. Minns att Juha Mieto som startade lååångt innan Lundbäck hanns upp av norrbottningen, en klassisk bild det.

Plats 8 VM 82 i Holmenkollen - Herrstafetten

Drama! Och det utan svenskt i huvudrollerna. Men vad gör väl det när det blir en så raffinerad avslutning. Delat guld mellan Norge & Sovjet och delat brons mellan Finland & DDR. Guldkampen med Brå och Savialov är episk, in mot stadion knäcker Brå sin stav fast får dock en ny snabbt av en ledare. Christer Ulfbåge fäller sin klassiska kommentar "handen i trugan" när Oddvar fumlar med sin nya stav. Märkligt nog fanns inte några ordentliga målfoto trots denna målfotoaffär. Här ser vi stavincidenten samt upploppsdramat. https://www.youtube.com/watch?v=k0WY1WsAZZ8

Plats 7 VM 85 i Seefeld 50km - Gunde Svan

Gunde Svan måste vara med på listan väl? 1985 var ett strålande år för Gunde. Av 42 lopp han ställde upp i under den vintern vann han hela 26 lopp och då var "förlusterna" en del obskyra elljuslopp där det var mer av uppvisningskaraktär och Gunde möjligen inte ville spilla massa onödig energi. Det du Björgen. Dagarna innan VM hade Svan chockat omvärlden med att träna med en 210 centimeter lång stav likt Gustav Vasa. Konkurrenterna stelnade av fasa, han tänker väl aldrig?... :)  Åter till topic, femmilen på VM. Självklart satt man bänkad från start och Gunde hade full kontroll från början till slut och segermarginalen landade på dryga minuten före uppstickaren De Zolt. 23 år gammal hade nu Gunde segrat på samtliga distanser på VM eller OS. Hyfsat ;)

Plats 6 VM 2013 i Val di Fiemme 50km - Johan Olsson

Måste få med en masstart i listan ju. ;) Jisses vilket lopp av Johan. Han gick tillsammans med Cologna loss ungefär vid en mil och höll ett litet försprång på klungan, vid 35km kvar så föll Dario på en isfläck likt Bambi på hal is och därmed fick Olsson kämpa på vidare ensam mot den jagande hungriga klungan. Och som han gjorde det. Bragdstämpel är milt uttryckt i sammanhanget. Johan fixade att kämpa ner både klungan, sina demoner och den medhavda syran som såklart gav sig till känna. Fantastiskt!

Plats 5 Tour de Ski damer 2008 - Charlotte Kalla

Har ju gjort upp listan sedan tidigare i sommar och märker nu än en gång att vad svårt det är att lista händelserna. Topp-3 är i en särklass kan sägs. Ni har säkert en annan rangordning och andra händelser som etsat sig fast i skidminnet.

Charlotte Kallas stora genombrott för den stora massan kom i den andra upplagan av TdS. Det definitiva genomslaget och som hon gjorde det, det charmades och lite tärendösk ilska i ren vinnarinstinkt fick vi se när hon föll på en etapp. Sådant värmer. Först uppför slalombacken och en början till en fantastisk karriär (i den absolutliga hetluften). Nu undrar vi alla, kan Kalla nu i vinterns OS ta en plats topp-10 i skidminnenslistan? Vi får se, en femteplats just nu i alla fall. :)

Plats 4 Holmenkollen 2006 50km skate - Anders Södergren

Det blev ännu en kollfemmil på listan, fem år efter Elofs vinst så segrade Anders Södergren på denna klassiska distans på klassisk mark. Storartat och synnerligen välförtjänt.

Som Jakob Hård sa under loppet "Ett lopp med många ansikte". Ja, det kan man lugnt säg. Piller Cottrers tidiga ledning och sedan totala genomklappning. Södergren som allt eftersom tog över taktpinnen och höll emot på slutet av loppet av anstormande Di Centa som någonstans fann nya krafter i sin späda kropp. Men, inte räckte det mot Södergren inte. Populärare segrare får man leta efter och oj vad det är lätt att tycka om Södergren. En levande legend...

Plats 3,5 Skiathlon, herrar OS 2010 i Vancouver - Hellner & co

Har kommit precis kommit på att jag missat en unik och minnesvärd händelse, därav denna halvplacering. :)

Efter 22 års guldtorka på herrdistansloppen på OS kom då denna magnifika dag (20 februari). Ja, ni flesta kommer säkert ihåg förloppet. Olssons ryck efter skidbytet, Hellner och Södergrens taktiska bromsning av klungan. Och sedan Hellner sagolika avslutning med en euforisk glädje över mållinjen. Som grädde på moset blev det en bronspeng till Johan Olsson.

Plats 3 15km OS 1980 - Wassberg-Mieto

En hundradel! En hundradels sekund blev segermarginalen i detta lopp. Helt osannolikt egentligen, som Säcken uttryckte sig efteråt "Det är inte mer än ett tjuvsläpp". Ja, det är nog mindre än så faktiskt. Närmre bestämt ca 5cm, en halv stortå ungefär för att göra en liknelse.

På den tiden så mättes tiden i hundralssekunder så när Thomas efter den nagelbitande avslutningen kryssade mållinjen så direkt i virrvarret av siffror var det svårt att förstå "Vem vann? Vad hände?" Tog några sekunder för undertecknad och kommentatorer att få poletten att ramla ner. Klassiskt ögonblick må jag säg. Och att Wassberg sedermera belönades med bragdguldet för prestationen var synnerligen välförtjänt. Förvisso vägrade han ta emot medaljen med hänvisning att Sven-Åke gjorde en bättre prestation två år tidigare. Denna egensinnighet får hans storhet att växa ytterligare. Liksom Södergren en levande legend. Vackert så... :)

Plats 2 50km OS i Nagano 1998 - Niklas Jonsson

Ojdå, ännu en femmil på listan. Starka minnen från denna får man säg. Upp mitt i natten på grund av den obskyra tidsskillnaden till Japan. Och det började i sakta mak med det seedade fältet först på grund av värmen och de lösa snöförhållandena. Niklas var ganska så snabbt i sällskap med de andra blivande medaljörerna Dählie och plåstret Hoffman. Stod efter ett tag klart att dessa tre skulle bli guld-silver-brons-män, och skulle Niklas ta mer än brons så gällde det att skaka av sig plåstret och omöjlige Dählie. Sagt och gjort. Plåstret åkte av och efter många om men så var det inte så att kanske världens skidkung alla kategorier börja slita lite? Jo, minsann. Med 4km kvar så släppte Björn och Niklas började en ursinnig spurt för att distansera norrmannen med 30 sekunder för att erövra guldet. I ett orört upploppsspår kämpade Jonsson in över mållinjen för att direkt efter se en oerhört trött norrman ge sitt sista för att försvara ledningen. Resultatet, Niklas drog ifrån 22 sekunder. Tyvärr 8 sekunder för lite, fast bragdstämpeln var ett faktum och ett fintfint silver var bärgat i ett törstande skidlandslag efter många torra år på 90-talet. Magiskt!...

Plats 1 VM 2015 i Falun - Allt

Så. Till sist den åtråvärda guldplatsen. Och det blev alltså hela evenemanget för två och ett halvt år sedan, av den enkla anledningen att jag var på plats och följde tävlingarna inne på Lugnets skidstadion. Jag upplevde all eufori och glädje mitt inne i smeten så att säg. Snoriga och flåsiga idoler bara på en armlängds avstånd ungefär. Det fantastiska jublet som gick runt inne i grytan inne på stadion var jag mitt inne i. Allt runt omkring, alla glada människor oavsett nationalitet. Det har jag upplevt. Bland de bästa dagarna i mitt liv...!

Det finns säkert ett 20-tal upplevelser som med lätthet hade platsat på listan fast oerhört svårt att gradera olika upplevelser. Topp-3,5 är det inget snack om hur som helst.

Vilka är era bästa skidminnen? Fyll på i kommentarsfältet nedan :)

Kan även säg att det planeras för fullt till vinterns tävlingar. Prissättning pågår. Det blir som i vintras en världscuptävling över hela säsongen och även en specifik OS-tävling.

Går nu för er att kommentera inläggen. Fortsätta diskussionen alltså, välkomna alla skidnördar.

 /peter

 

 

Kontakta oss

Peter Gunnarsson

Administratör

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst. Logga in nedan.