Längdskidsäsongen 2017/18


Spännande säsong att vänta...


...är det verkligen. Kör ett inlägg om säsongen i stort, där jag fyller på allt eftersom om skidsäsongen med tankar, funderingar osv. Kommer därför datera med datum i inlägget (varje gång jag fyller på med mer text) som ni kommer märka. Ni kan såklart kommentera i kommentarsfältet med inflikningar eller längre utläggningar.

Svenska landslagstrupperna:

Träningsgrupp 1 damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF
Anna Dyvik, Falun-Borlänge SK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Anna Haag, Anna&Emil Sportklubb
Sofia Henriksson, Piteå elit
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Jonna Sundling, IFK Umeå
Linn Sömskar, IFK Umeå
Emma Wikén, Åsarna IK

Träningsgrupp 1 herrar
Teodor Peterson, IFK Umeå
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb
Marcus Hellner, Gellivare skidallians
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Jens Burman, Åsarna IK
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF
Viktor Thorn, Ulricehamns IF
Axel Ekström, Garphyttans IF
Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Träningsgrupp 2 damer
Jennie Öberg, Piteå elit
Maria Nordström, Ulricehamns IF
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Elin Molin, Åsarna IK

Träningsgrupp 2 herrar
Simon Persson, IFK Umeå
Simon Andersson, Falun-Borlänge SK
Gustav Eriksson, Falun-Borlänge SK
Simon Lagesson, Åsarna IK
Erik Silfver, IFK Umeå
Karl-Johan Dyvik, Falun-Borlänge SK


Utmanargruppen Damer
Moa Molander Kristiansen, Åsarna IK
Lisa Vinsa, Piteå Elit SK
Hedda Bångman, Offerdals SK
Jenny Sohlin, Sollefteå Skidor IF
Elina Rönnlund, IFK Umeå
Moa Olsson, Falun-Borlänge SK
Emma Ribom, Piteå Elit SK
Emma Larsson, IFK Mora SK
Moa Lundgren, IFK Umeå
Johanna Hagström, Ulricehamns IF
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF
Linn Svahn, IFK Umeå*

Utmanargruppen Herrar
Björn Sandström, Piteå Elit SK
Anton Persson, SK Bore
Pontus Hermansson, SK Bore
Olof Jonsson, Trillevallens SK
Eddie Edström, Stockviks SF
Marcus Fredriksson, Lycksele IF
Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge SK
Jonas Eriksson, Falun-Borlänge SK
Eric Rosjö, IF Hallby SOK
Jacob Nystedt, Hudiksvalls IF
Fredrik Andersson, Sollefteå skidor IF
Leo Johansson, Skillingaryds FK

 

(20171005) Börjar med en "i spåkulan" av vinterns säsong. Kommentera gärna. :)

Vinterns VC-vinnare, herr: Sundby

Vinterns VC-vinnare, dam: Heidi Weng Ja, jag vet. Tråkiga val. Fast lär bli dessa två som gnetar till sig massor av poäng i massor av tävlingar.

Vinterns OS-kung, herr: Svårt att se någon annan än Ustjugov på denna posten. Vi räknar förresten den individuella OS-kungen, alltså ingen stafett inräknas ;)

Vinterns OS-drottning, dam: Nu blev det spännande. Ingen Johaug. Hur gammal är Björgen? Javisst ja, det kvittar ju. Vad kan Kalla göra? Vill gärna tro att Kalla tar hem drottningkronan och banne mig så tippar jag även det. Charlotte Kalla.

Vinterns svenska överraskning, herr: Finns faktiskt en hel del utrymme i denna kategori. Någon som lyfter sig. Någon i det unga hungriga gardet. Asch, det var inte så lätt det här. Tippar att Oskar Svensson tar ett stort steg på distans och utmanar på allvar om en plats i OS-stafettlaget.

Vinterns svenska överraskning, dam: Vad är en överraskning? Jag tänker mig någon som efter förväntningarna/förhoppningarna gör en klart mer positiv insats under säsongen än vi sett tendenser under föregående säsonger. Finns namn som man räknat bort en del. Tänker mest på Öberg och Wikén, utrymme för dessa månne? En ind. OS-medalj till Emil & Annas skidklubb, är det en stor överraskning? De fantastiska 94;orna Anna, Sofia, Maja och Jonna vad behövs för att de ska komma på tal i denna kategori? Underbarnet Ebba som har mängder att bevisa. Mitt val faller på Linn Sömskar som internationellt sett hade en sisådär fjolårssäsong fast imponerande en del i det tysta ändå. Visade grym form under rullskidsäsongen, vilket iofs inte behöver betyda så mycket. Svårt val, men så blev det.

Vinterns internationella överraskning, herr: Mycket svårt att sia om detta. Vill inte gärna fega med en norrman. Drar till med tysken Thomas Bing. Medioker VC-placering i vintras fast visade fina takter under avslutningen i Canada i vintras. Fina egenskaper i masstarter/jaktstarter speciellt i klassisk stil. Förhoppningar om ett antal topp-10 placeringar och en slutlig topp-20 i Världscupen. Kanske ett fint OS? Ja, jag vet ett riktigt långskott är det. Går denna in får jag titulera mig "expert". ;)

Vinterns internationella överraskning, dam: Så tjejerna. Någon som borde överträffa fjolåret och även har potential att hålla en högre nivå både på sprint och distans är schweiziskan Nadine Fähndrich. Lite turbolens i schweiziska laget eller i alla fall på ledningsnivå. Förre landslagscoachen för damerna Albert Manhart meddelade hastigt och lustigt i vintras att han säger upp sitt uppdrag för schweizarna på grund av "personliga skäl". Olyckligt så här nära inpå den så viktiga OS-säsongen. Vad som ligger bakom vet jag inte och det kan vi bara spekulera i,  fast nu står det klart att Albert i vinter ska lotsa fram Liechtensteins skidlandslag.
Det blev den gamle sprinträven Peter von Allmen som har blivit tilldelad rollen som huvudcoach för schweizarna i vinter. All lycka till där.


Vinterns svenska flopp: Med risk för att få en hel del mothugg säger jag Stina Nilsson. Jaha, hur tänker jag nu då? Ja, med den fantastiska fjolårsvintern förrutom lite oflyt under själva VM så ligger det nära till hands för en liten rekyl i framgångssagan. Tar verkligen emot att tippa detta och verkligen inget jag hoppas på. Fast de allmänna förhoppningarna är skyhöga det går inte att undgå att se. Hon har flera rejäla medaljchanser (guld?) på OS, sprinten såklart, stafetten, sprintstafetten (där Stina och Kalla är väldigt slagkraftiga på pappret om nu Kalla kan hålla skidor, stavar i styr) och varför inte skiathlonen? Hoppas du motbevisar mig Stina :)

Vinterns internationella flopp: Norge och närmre bestämt Martin Johnsrud Sundby. Framförallt så siar jag om ett ytterst mediokert OS med hans mått mätt. Nä mästerskap har inte varit Sundbys melodi och lär inte heller vara det efter det stundande OS:et.

Årets önskerubrik: Den roligaste kategorin. Här går det att skena iväg rejält som t ex "Kalla 4 guld i OS!" eller "Anna Haag avgör damstafetten i OS" osv. Fastnar för denna "Astmamedicinering inom skidåkningen ett minne blott, Marit Björgen slutar i protest" :)

Svenska OS-stafettlaget (inkl. placering), herr:

Jens Burman-Calle Halvarsson-Marcus Hellner-Oskar Svensson, brons Hålrummet efter främst klippan Johan Olsson är tung och uppförbacken är lång. Var lite inne på att låta Anna Haags pojkvän köra första, fast den slutliga uppställningen blev så här. Tycker faktiskt att Burman hade passat mycket bra på den luriga tredje sträckan oxå.

Svenska OS-stafettlaget (inkl. placering), dam:

Anna Haag-Charlotte Kalla-Ebba Andersson-Stina Nilsson, silver Inget val som sticker ut. Ja, som ni ser ett identiskt lag som det var i Lahti-VM. Är den uppställningen som gäller för att ha någon som helst chans på guld. För vi ska väl inte döda stafetten redan efter 3 sträckor och köra Haag-Nilsson-Kalla på de tre första och låta Jonna Sundling defilera med flaggan i hand under hela sistasträckan? ;)

(20171027)

Körs en plojsprinttävling på 100 meter till helgen i Östersund med bland annat Stina Nilsson. Blir det världsrekord?

Sundby magsjuk. Isolerad. Avbräck i uppladdningen?

Tönseth krachade på rullskidor för några veckor sedan med hjärnskakning som följd. Sliter fortfarande med huvudvärk. Hinner han komma i fas till WC-premiären?

(20171112) Varit lite smygpremiärer på snö i helgen. Bruksvallarna med ett inte alltför meriterat startfält och även har det tävlats i Finland där Kyllönen segrade idag. https://data.fis-ski.com/dynamic/results.html?sector=CC&raceid=30768 Herrarnas lopp vanns av ryssen Chervotkin för Iivo Niskanen https://data.fis-ski.com/dynamic/results.html?sector=CC&raceid=30767 Niskanen stort medaljhopp på femmilen i OS har satsat lite mer på fristilen i uppladdningen kan han möjligen vara ett namn för OS-skiathlonen?

(20171126) En fantastisk seger för Charlotte Kalla i minitouren idag där Björgen knäcktes i backarna på sista varvet. Goda vibbar inför OS-tävlingarna helt klart.

Andra som imponerade. Kläbo såklart. Mitt "årets överraskningtips" Linn Sömskar gjorde det bra de två första dagarna. Blev även överraskad att Haga körde så bra vilket hon i och för sig gjort innan på just skatejaktstarter. Ja, Iivo Niskanen är nog att räkna med på en OS-skiathlon. Noterbart att Pellegrino hade 10:e bästa sträcktid idag, 4:e sträckan på OS given. Settlin i det tysta. Ida stabil som vanligt. Sundby på gång igen. Klara minus på Sundling, Dyvik, Nordström, Falk, Burman, Teodor.

/peter

 

Kontakta oss

Peter Gunnarsson

Administratör

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kommentarer (1)

 • Anonym

  Anonym

  Kommentar gjord 10.18 den 30 oktober 2017 | #

  Härligt med lite tävling på snö igen. Trots att det var av plojkaraktär så fanns det en del att uppmärksamma. Att Ludvig skulle vinna stod klart tidigt. Dammatchen var en kamp mellan norskan MARthe och våran egen Maja Dahlqvist som var bäst under hela tävlingen, faktiskt i en klass för sig. Vad kan man då ta med av detta? Ja, man ser med blotta ögat vilket driv Maja har på ett upplopp, vilket perfekt stäm i sina skateskär. Väldigt effektivt. Man kan undra hur många chanser Maja får i vinter? Hon står utanför det ordarie landslaget och får svårt att ta en plats i Rika om hon nu inte fortsätter övertyga i Gällivare eller ett par tre åkare BLIr sjuka vilket inte är så osannolikt utan att vara konspiratorisk.

  Besvara

  Din kommentar inväntar granskning.

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst. Logga in nedan.